Fullscreen image

StoryEngine maakt Boijmans futureproof

Museum Boijmans Van Beuningen

Van Bosch tot Dalí en Dutch Design

In Museum Boijmans Van Beuningen maak je een reis door de geschiedenis van kunst en design. Van meesterwerken uit de middeleeuwen tot de meest spraakmakende kunstenaars van vandaag – en alles daartussen. Van Bosch en Rembrandt tot Dalí en Dutch Design.

  • Resultaat Boijmans wil méér dan deze werken aan de muur hangen met een tekstbordje ernaast; het museum wil haar bezoekers een veel rijkere ervaring bezorgen. DOOR maakt de ervaring persoonlijker en dieper door te kijken naar de totale ervaring: in de museumzaal, op de website, via social media. Al die elementen vormen samen een verhaal, een storyscope.
  • Bezoek de website www.boijmans.nl

Volledig gericht op optimaal bezoek

De corporate site is volledig ingericht om de beste bezoekerservaring voor te schotelen. Dankzij de StoryEngine zijn de reguliere webpagina’s van Boijmans snel te voorzien van rijke content. De site is vervolgens zo ingestoken dat elke doelgroep, van groepen tot kinderen, op een overzichtelijke wijze het maximale uit het bezoek kan halen. Via geavanceerde filtering wordt een optimaal programma op maat aangeboden.

Fullscreen image
Fullscreen image

Het resultaat

DOOR werkte met Boijmans niet aan een eindresultaat – maar juist aan een startpunt voor alles wat er nog kan komen: de StoryEngine. Een eigen API (set van definities waarmee computerprogramma's data kunnen uitwisselen) waarmee de collectie zowel online als in het museum digitaal breed toegankelijk is.

Website screenshot

Futureproof

Of Boijmans volgend jaar nu een nieuwe website, een app, een serie ebooks of nieuwe interactieve schermen in het museum wil maken: de collectie staat klaar. De StoryEngine heeft Boijmans futureproof gemaakt.

Fullscreen image

Collectie geïntegreerd

Dankzij de StoryEngine heeft Boijmans de collectie volledig kunnen integreren in de site. Een adembenemende reis door de kunstgeschiedenis, want het voelt niet meer als een lange lijst van objecten, maar als een rijk magazine vol verhalen. Bezoekers kunnen bovendien per uniek kunstwerk in gesprek met een medewerker via de zelf ontwikkelde chatmogelijkheid ‘Vraag maar raak’!

Uiterst persoonlijk

Bezoekers van de collectiesite kunnen inhoudelijke en praktische vragen stellen aan curatoren en andere medewerkers. Ze reageren altijd vlot, met relevante antwoorden die ook voor andere bezoekers te zien zijn.

split image

Vergelijk objecten

Het systeem ALMA linkt afbeeldingen van pre-industriële objecten in schilderijen en prenten, van de middeleeuwen tot de 19e eeuw, met vergelijkbare objecten.

split image
Fullscreen image

Prentenkabinet

Voor het Prentenkabinet ontwikkelden we met de StoryEngine een digitale presentatie waarin duizend prenten van onder andere Dürer, Rembrandt en Cézanne zijn te bewonderen. De bezoeker kan er zelf in zoeken en uiteraard kan worden ingezoomd op elk detail. En wie vervolgens toch echt het origineel wil zien, kan dit aanvragen en vervolgens bekijken op de toontafel.

Fullscreen image
Fullscreen image

Depot

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie, zónder tussenkomst van een conservator. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum: hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kan het publiek – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen 151.000 kunstobjecten. Voor het Depot ontwikkelden we een tijdlijn waarin je het proces van de bouw nauwkeurig kunt volgen.

Fullscreen image