Fullscreen image

Breek de sterren en ontregel Europa

Belasting & Douane Museum

Europa na 1945

Het Belasting & Douane Museum wil bezoekers inzicht geven in het hoe en waarom van belasting betalen. DOOR is gevraagd om een interactieve tentoonstelling te bedenken over ‘Europa na 1945’, waarbij het doel is om jonge bezoekers bewust te maken van grenzen. In Europa zijn landen op verschillende manieren met elkaar verbonden; de Europese Unie, het Verdrag van Schengen en de euro. Dit voelt als een ‘ver van ons bed’ show, terwijl we er iedere dag mee te maken hebben.

  • Resultaat DOOR wil voelbaar en tastbaar maken hoe ons leven eruit zou zien zónder alle wet- en regelgeving van de EU met de bezoekers achter de knoppen. Samen met onze partner Studio05 hebben we een augmented reality game ontworpen. Een totaalbeleving die je op een speelse wijze laat nadenken over de onzichtbare werking van de EU in ons dagelijkse leven.
Fullscreen image

Augmented Reality

Met een tablet in de hand scan je de geïllustreerde kaart van Europa. Bij zes gebieden trigger je een AR 3D animatie, waarna je de sterren moet breken om het hoofdstuk te starten. Deze AR animaties hebben we ontwikkeld samen met onze partner Studio05.

split image

Duurzame tablet case

De game is toegankelijk voor verschillende doelgroepen. Het ontwerp van de Samsung tablet is op maat gemaakt, zodat het past in de totaalbeleving, niet veel weegt en tegen een stootje kan. Het materiaal is duurzaam vilt; 60% bestaat uit gerecyclede petflessen.

split image
Fullscreen image

Gamification als oplossing voor taaie stof

Europa en z'n complexe regelgeving. Niet het makkelijkste onderwerp om over te brengen op jonge mensen. Onze aanpak: een interactieve AR game. Tijdens de game swipe je door de zes thema's, tussendoor verzamel je letters door leuke vragen te beantwoorden. Met die verzamelde letters vorm je aan het einde van het spel de zin: "We hebben één Europa, want we zijn... samen sterker!"

Website screenshot

Illustraties

Alle illustraties (meer dan 200) zijn op maat gemaakt. De zelf gecreëerde stijl is doorgetrokken in alle uitingen van de tentoonstelling.

split image

Kaart van Europa

Op de wanden worden de zes thema's kort geïntroduceerd. Er hangt een grote kaart van Europa met daarop duidelijk de verschillende grenzen zichtbaar.

split image
Fullscreen image